使用天數:2,628天
Lily@簡單畫畫
博客簡介

我的畫畫發夢勝地 :P

最新文章

生日派對



(看全文)


親子育兒   藝文創作(繪畫)  
發表於 2018.7.13

模仿



(看全文)


親子育兒   藝文創作(繪畫)  
發表於 2018.6.22

進食



(看全文)


親子育兒   藝文創作(繪畫)  
發表於 2018.5.26
  • 269169
    累積瀏覽量
熱門文章
  • 很開心啊!!!今天一早起來就有朋友告訴我,我那篇消暑涼粉給選中了!!!在此非常感謝Yahoo Blog小編輯的欣賞!我知道有很多人比我畫得更好,我的畫作仍有很多不足之處,所以我會好好努力,報答欣賞簡單畫畫的每一個你!加油加油加油~~~~~~~

     

    simpledrawing 3 269,169

  • 平時同柔柔日對夜對, 都訓練出唔錯嘅理解能力呢! 柔柔又大個咗, 交流又多咗啦!

     

    simpledrawing 2 269,169

  • 上星期六柔柔第一次去幼稚園面試,而且要見三間咁多,所以星期五同佢再練習一下~ 當日第一間面試,其實in得麻麻地…走廊等嘅表現仲好過課室入面。走廊撞到好朋友一齊玩,不停講不停笑,但大家入唔同課室面試,朋友仔走咗就開始扭計,到入去課室時要按指示玩疊杯,玩完要去另一張檯等,輪到下一個玩,但佢仲想玩,結果又扭計,全程擰埋一面唔答老師問題...之後去第二間面試,一入去又扭計喊住要坐車車(學校入面有車仔),唔肯按指示分組坐。感恩第一個小朋友缺席,佢好快可以入課室見老師,唔係實有排喊...入到去老師問佢叫乜野名,問佢幾多歲,全部都唔答...感恩仍有按指示完成拼圖同動作。到咗下畫in第三間,總算冇扭計,不過都係唔多答問題,直到去遊戲室玩時先最投入~ 當日其實我都有少少沮喪,因為柔柔表現得唔太好。不過諗返其實佢都只係做返自己,同平時冇分別。佢仍然係貪玩古惑傻氣柔~ 希望今個星

     

    simpledrawing 269,169

曾刊登專欄的文章

小青蛙

依家經常要角色扮演, 同阿囡玩自我介紹呢! 最近去咗葵芳新都會廣場探小青蛙Kerokerokeroppi~ 阿囡見到小青蛙開心到周圍影相呢! 大家有興趣可以上商場網站睇睇: http://metroplaza.com.hk/zh-hk/promote

食雪糕

呢排天氣好熱, 尋日出街經過便利店, 破例買雪糕俾柔柔食~ 佢拎住杯甜筒,好珍而重之咁食咗好耐呢! (係綠茶朱古力味, 勁好食!) 食到成嘴都係, 哈哈! 題外話, 美素佳兒由今日到星期日都會響愉景新城搞嘉年華, 有遊戲, 有試飲, 又有禮物拎, 大家有興趣都可以帶小朋友去玩呢!

入學

哈哈...真係諗起都開心! 仲有唔夠3個月就入學啦! 到時媽咪都會同柔柔一樣咁興奮!